Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

warmińsko-mazurskie

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Warsztaty dla szkół gastronomicznych, prowadzone przez koła gospodyń wiejskich

31.10.2019

W II połowie października odbyły się warsztaty w szkołach gastronomicznych, które poprowadzili przedstawiciele kół gospodyń wiejskich. W warsztatach uczestniczyli uczniowie z klas kształcących w zawodach gastronomicznych oraz ich nauczyciele. Warsztaty odbyły się następujących szkołach:

 

  • Zespół Szkół im. KOP w Szydłowcu, woj. mazowieckie, 16.10.2019
  • Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy dla Niesłyszących w Krakowie, woj. małopolskie, 16.10.2019
  • Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach, woj. świętokrzyskie, 16.10.2019
  • Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich im. KEN w Sandomierzu, woj. świętokrzyskie, 21.10.2019
  • Zespół Szkół Rolniczych im. W. Witosa w Ostródzie, woj. warmińsko-mazurskie, 21.10.2019
  • Zespół Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu im. Bronisława Koraszewskiego, woj. opolskie, 22.10.2019
  • Zespół Szkół Zawodowych im. S. Staszica i CKU w Ostródzie, woj. warmińsko-mazurskie, 22.10.2019
  • Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie, woj. małopolskie, 22.10.2019
  • Zespół Szkół Rolniczych CKU im. S. Staszica w Kościelcu, woj. wielkopolskie, 22.10.2019

Do końca miesiąca warsztaty odbędą się także w szkołach:

  • Zespół Szkół i Placówek Oświatowych w Nysie, woj. opolskie, 23.10.2019
  • Zespół Szkół Ponadpodstawowych im. I. Wyssogoty Zakrzewskiego w Żelechowie, woj. mazowieckie, 24.10.2019
  • Zespół Szkół nr 2 w Garwolinie, woj. mazowieckie, 28.10.2019
  • ZSEU w Żychlinie, woj. wielkopolskie, 29.10.2019
  • Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze, woj. lubuskie, 30.10.2019

Program warsztatów zawierał:

  1. Przywitanie uczestników warsztatów i rozdanie materiałów szkoleniowych
  2. Prezentacja koła – historia, zakres działania, promowane produkty i dania
  3. Warsztaty praktyczne – wspólne ugotowanie z uczniami: Panie z kół uczą, jak przygotować min. 2 dania, które są charakterystyczne dla danego koła
  4. Omówienie przygotowanych dań, degustacja, pytania od uczniów i nauczycieli
  5. Rozdanie certyfikatów

Warsztaty zaplanowane są na 4 godz. lekcyjne (180 min.) i są realizowane w szkołach, a dokładniej w pracowniach gastronomicznych. W trakcie spotkań zaprezentowano lokalne, regionalne i tradycyjne produkty, typowe dla danego regionu, na którym mają swoją siedzibę zarówno koła jak i szkoły. Uczniowie mieli możliwość spróbowania smacznych produktów, dań oraz przetworów owocowych i warzywnych, wytwarzanych tradycyjnymi metodami. Na przykład uczniowie ze szkoły z Sandomierza wspólnie z KGW Topoli przygotowali kapustę kiszoną zasmażaną z boczkiem, miodem i żeberkami, a uczniowie z Szydłowca wspólnie z Paniami z KGW w Korytkowie przygotowywali zalewajkę i gały korytkowskie.

 

Warsztaty były okazją do zapoznania młodzieży z dziedzictwem kulinarnym regionu i promocją zdrowego żywienia poprzez wykorzystanie produktów pochodzącego od najbliższych producentów i z własnych upraw.

W warsztatach weźmie udział 265 uczniów i 17 nauczycieli z 14 szkół gastronomicznych z 7 województw objętych operacją.

  

Więcej informacji o projekcie - zobacz


 

„Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi”

„Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009